Vocea Străzii

„Primarii pot restarta sportul prin cei 5 la sută din buget alocaţi”

Ministrul Tineretului şi Sportului, Marius Dunca, a delcarat, joi, că primarii şi consilierii locali pot „restarta” sportul prin sumele reprezentând 5 la sută din bugetele anuale alocate cluburilor.

„Îmi doresc mult ca de aceşti bani să beneficieze şi sportul de masă, toate cluburile. Să nu dăm toţi acei 5 la sută către un singur club. Şi atrag atenţia consiliilor locale şi consiliilor judeţene pentru că ei stabilesc unde se vor duce banii. În Monitorul Oficial a apărut şi contractul de activitate sportivă, prin care ne permitem să plătim arbitri, antrenori, sportivi, să organizăm tot felul de competiţii. Cred că ar trebui să profite toată lumea. Acesta este şi rolul acestei ordonanţe, de a încuraja sportul. Până acum ne plângeam că nu avem pârghiile legale, acum depinde doar de cum manageriem acest lucru. Cum reînfiinţăm cluburile vechi, cu tradiţie, trebuie să se găsească o soluţie. Eu vreau doar să nu se ducă toţi banii pe o anumită ramură sportivă, pentru fotbal. Trebuie să avem grijă de toate sporturile. Este o şansă pentru sportul românesc, primarii trebuie să găsească cele mai bune soluţii de a restarta sportul”, a declarat Dunca.

Ministrul a precizat că Legea Sportului este foarte clară în ceea ce priveşte alocarea de către primării activităţii sportive şi că nu există norme de aplicare: „Toată lumea sportului şi-a dorit acest lucru. Uitaţi-vă ce s-a întâmplat la Ploieşti, la Iaşi, la Craiova, unde primăriile nu mai finanţau cluburile sportive. Trebuia restartat, trebuia să începem de la zero. Dar cred că şi instituţiile de control să aibă o practică unitară. Să nu existe diferenţe. Şi nu sunt norme metodologice, legea este foarte clară, cu maximum 5 la sută se pot finanţa cluburile, se pot premia sportivi, se pot plăti jucători. Consiliile locale stabilesc ce şi cât. Cluburile sportive şi federaţiile trebuie să înţeleagă însă că nu stăm doar la banii statului. Trebuie să mergem şi în mediul privat”.

Conform unei Ordonanţe de Urgenţă a Guvernului prin care s-a modificat Legea Sportului, administraţiile locale pot finanţa activităţile sportive ale cluburilor de drept public în limita a 5 la sută din bugetul anual.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *